COM ENFRONTAR A ESTRES LABORAL


COM ENFRONTAR A ESTRES LABORAL


La majoria de les persones han experimentat estrès a la feina en algun moment de la seva vida. En nombroses ocasions, es tracta de situacions estressants puntuals que no constitueixen problema -per exemple, realitzar una tasca sota pressió dins d'un termini establert-. No obstant això, quan els problemes persisteixen, l'estrès pot cronificar, comprometent seriosament el benestar físic i emocional de la persona que el pateix. L'APA (American Psychological Association-Associació Americana de Psicologia) identifica una sèrie de factors que solen donar-se en el lloc de treball i que poden desencadenar estrès laboral, com ara percebre un baix salari, suportar càrregues de treball excessives, poques oportunitats de creixement dins de l'empresa, treball poc estimulant, falta de claredat i demandes contradictòries o sensació de manca de control en les decisions, entre d'altres.

A curt termini, la vivència d'aquest tipus de circumstàncies pot provocar malestar tant físic com psicològic en el treballador (mal de cap, mal de panxa, trastorns del son, irritabilitat, falta de concentració, etc.), però quan aquestes situacions es perllonguen en el temps, poden comportar conseqüències més greus per a la salut, com ansietat, depressió, insomni, aparició de malalties cardiovasculars, debilitament del sistema immunològic, etc. Per tant, algunes persones utilitzen mètodes poc saludables per bregar amb l'estrès (fumar, beure alcohol, prendre medicació, menjar en excés o poc, etc.) que, en lloc d'eliminar el problema no fan sinó agreujar-lo. Lamentablement, segons assenyala l'APA, els casos d'estrès a llarg termini en l'àmbit del treball es donen amb massa freqüència i constitueixen un greu problema.

Per aquest motiu proposa una sèrie de recomanacions per enfrontar-se a l'estrès laboral:
1- Identifiqueu els seus estressors: Durant una o dues setmanes, feu un registre diari de les situacions estressants que s'han donat i com ha respost vostè a elles, anotant tota la informació possible. Aquesta tècnica pot ajudar a identificar patrons d'estrès i factors desencadenants.

2- Desenvolupi respostes saludables: Hi ha diversos mètodes saludables que es poden dur a terme per combatre l'estrès: fer exercici, reservar un temps per gaudir de les seves aficions o activitats favorites, construir hàbits de son saludables, etc.

3- Estableixi límits: En l'actualitat, amb el sorgiment de les noves tecnologies és possible treballar des de qualsevol lloc i estar disponible les 24 hores del dia, el que està provocant que es difuminin els límits entre la vida professional i personal. No permeti que això passi, s'instauri una línia clara en el seu treball.

4- Preneu-vos un temps per "recarregar": Per evitar els efectes negatius de l'estrès crònic i l'esgotament, tots necessitem un temps per reposar i tornar al nostre nivell de funcionament abans de l'episodi estressant. Aquest procés de recuperació requereix "desconnectar" de la feina, prenent petits recessos per descansar d'acord amb les seves necessitats i preferències. Sempre que sigui possible, prengui un temps lliure per relaxar-se.


5- Aprendre a relaxar-se.

6- Parli amb el seu supervisor: Nombrosos estudis assenyalen que els empleats saludables solen ser més productius. Aquest fet hauria de incentivar els ocupadors per crear un bon clima laboral que promogui el benestar dels seus treballadors. Intenta parlar amb el seu supervisor per tal d'elaborar un pla eficaç per gestionar els factors estressants que ha identificat. Referent a això, l'APA recomana als ocupadors la següent páginaweb (http://www.apaexcellence.org/).

7- Busqui suport: Comptar amb l'ajuda d'amics de confiança i membres de la família pot millorar la seva capacitat per manejar l'estrès. Esbrineu si la seva empresa disposa de recursos per controlar l'estrès a través d'un Programa d'Assistència a l'Empleat (PAE).

Si bé les pautes anteriors poden ser eficaços, l'APA recomana acudir a un professional de la Psicologia en casos en què la persona segueixi sentint-se aclaparada per l'estrès laboral, recordant que els psicòlegs són professionals capacitats per ajudar a gestionar millor l'estrès ia adquirir hàbits de comportament més saludables.

Font:
– COP. http://www.cop.es/infocop/pdf/2464.pdf
– APA. http://www.apa.org/helpcenter/work-stress.aspx