TRASTORNS PSICOSOMÀTICS


 • La teràpia cognitiu-conductual i la hipnosi són una combinació potent i eficaç.
 • Milloraràs en poques sessions el control sobre aquests símptomes físics provocats per l’estrès.
 • Més de 30 anys tractant problemes psicosomàtics.
 • Colon irritable, marejos, palpitacions, dermatitis, cefalees, problemes digestius, alteracions de la gana.
 • Trobaràs les 5 característiques que ha de tenir una teràpia psicològica d’èxit:
 • Professionalitat
 • Rigor
 • Experiència
 • Calidesa
 • Eficàcia
El terme psicosomàtic fa referència a l’existència de símptomes físics reals que són provocats o influïts per la ment i les emocions més que no pas per una causa orgànica específica del cos (una infecció o una ferida).

Un trastorn psicosomàtic s’origina o es veu agreujat sovint per l’estrès emocional i es manifesta al cos en forma de dolor físic o altres símptomes. La depressió també pot ser causa d’una malaltia psicosomàtica, especialment quan el sistema immunitari s’ha vist afeblit per un estrès sever i/o crònic.

Generalment el diagnòstic s’estableix per exclusió. Això vol dir que, un cop s’han realitzat les proves mèdiques necessàries i no s’hi ha detectat cap anomalia física que expliqui el problema, es parla de símptoma o trastorn psicosomàtic.
Alguns dels símptomes o trastorns psicosomàtics poden ser:
- problemes cardíacs com taquicàrdies o arrítmies

- mareig, vertigen

- distintes formes de dolor como cefalees, dolor toràcic o crònic

- problemes digestius como aerofàgia, nàusees, dispepsia o síndrome de colon irritable

- problemes dermatològics com acné o dermatitis

- problemes alimentaris, com obesitat, anorexia o bulímia

- problemes sexuals com pèrdua de la libido o disfunció erèctil

- pseudocrisis epiléptiques.
Un error bastant comú és creure que el trastorn psicosomàtic és imaginari, que “només està al cap” de qui ho pateix. En realitat, els símptomes físics en un trastorn psicosomàtic són reals i necessiten tractament com qualsevol altra malaltia. En l’origen d’un trastorn psicosomàtic s’acostuma a trobar factors psicològics com a causants o agreujants del problema. L’estrès n’és un dels factors principals. En conseqüència, la teràpia psicològica, en molts casos acompanyada d’un tractament mèdic adreçat a pal·liar els símptomes, jugarà un papel crucial en la millora o resolució total del problema.

En el tractament psicològic que duem a terme entrenem el pacient en el maneig de distintes tècniques per tal d’identificar les fonts que ocasionen el seu estrès i poder afrontar-lo/gestionar-lo eficaçment amb l’objectiu de reduir-ne les conseqüències físiques perjudicials (els seus símptomes psicosomàtics). A més, es treballarà també sobre aquelles característiques de personalitat i circumstàncies vitals de la persona que influeixen en el seu estrès i en les seves somatitzacions. Per aconseguir-ho, les tècniques de la teràpia cognitiu-conductual i la hipnosi clínica jugaran un papel crucial.
ENVIAR UN MISSATGE

  Centro Médico Teknon
  Consultorios Vilana

  C/ Vilana, 12
  Consultorio 154 08022 Barcelona

  Telèfon

  +34 933 933 154

  Isep Cínic

  C/ Berlín 9
  08014 Barcelona

  Telèfon

  +34 934 308 899