TRASTORNS D’ANSIETAT


 • Amb la teràpia cognitiu-conductual començaràs a veure resultats en poques sessions.
 • Més de 30 anys tractant casos com el teu.
 • Aprendràs tècniques psicològiques per a gestionar amb èxit la teva ansietat i aconseguir els teus objetius pas a pas.
 • La hipnoterapia pot facilitar la teva recuperació.
 • Trobaràs les 5 característiques que ha de tenir una teràpia psicològica d’èxit:
 • Professionalitat
 • Rigor
 • Experiència
 • Calidesa
 • Eficàcia

QUÈ ÉS L’ANSIETATL’ansietat és una emoció que ens ajuda a sobreviure. És el nostre sistema d’alarma davant d’un perill. L’ansietat es converteix en un problema quan el sistema d’alarma s’activa en situacions on no s’hauria d’activar, i/o quan és d’una intensitat molt elevada. La resposta d’ansietat pot variar molt d’una persona a una altra. El que tenen en comú les persones que pateixen un trastorn d’ansietat és que presenten una sèrie de pensaments, emocions, símptomes físics i comportaments que interfereixen significativament en la vida de qui ho pateix.
TIPUS
Els trastorns d’ansietat més freqüents en població adulta són:
- Fòbia específica: Por o ansietat intensa per un objecte o situació específica. Per exemple, volar, alçades, animals, administració d’una injecció, veure sang.

- Trastorn d’ansietat social (Fòbia social): Por o ansietat intensa en una o més situacions socials en què la persona està exposada al possible examen per part d’altres persones. Alguns exemples són les interaccions socials (per exemple, mantenir una conversa, reunir-se amb persones desconegudes), ser observada (per exemple, escrivint, menjant o bevent) i actuar davant d’altres persones (per exemple, fer una xerrada). La persona té por d‘actuar de certa manera o de mostrar símptomes d’ansietat que es valorin negativament (és a dir, que la humiliïn o facin avergonyir; que acabi en rebuig o que ofengui a altres persones).

- Trastorn de pànic: La persona pateix atacs de pànic. S’anomena atac de pànic a la presència d’episodis aguts d’ansietat (taquicàrdies, palpitacions, calfreds, sensació d’ofec, sensació de mareig, formigueigs a les extremitats, tremolors) i a la interpretació catastròfica d’aquests símptomes (por a patir un infart, a perdre el control, a tornar-se boig, a caure i desmaiar-se, a no poder controlar els esfínters, a morir). Un cop apareix, la persona manté una actitud hipervigilant dels seus símptomes per por de què tornin a aparèixer, i evita certes situacions per tal de prevenir que els atacs no apareguin.

Alguns exemples d’aquestes situacions temudes són: tendes, trens, túnels, ascensors i estar lluny de casa i sense una persona de confiança. En aquestes situacions hi ha una preocupació excessiva a perdre el control o tenir un comportament socialment inadequat.

- Agorafòbia: Por intensa a un ventall de situacions on la persona perceb que, si li pasés alguna cosa dolenta, com ara patir una crisi de pànic o altres símptomes incapacitants (indisposició sobtada, caure, incontinència…) no podria fugir ni rebre ajut. Les situacions que solen provocar la por i s’eviten són: transport públic (cotxe, avió, tren…), estar en espais oberts (mercat, pont…), estar a llocs tancats (tendes, cinema…), fer cua o estar al mig d’una multitud, o estar fora de casa sol.

- Trastorn d’ansietat generalitzada: Ansietat i preocupació excessiva (anticipació aprensiva) en relació a diversos successos o activitats (per exemple, els fills, la feina, etc.). A la persona li resulta difícil controlar la preocupació. L’ansietat i la preocupació s’associen a símptomes com:

o Inquietud o sensació d’estar atrapat o amb els nervis de punta.
o Fàcilment esgotat.
o Dificultat per a concentrar-se o quedar-se amb la ment en blanc.
o Irritabilitat.
o Tensió muscular.
o Problemes de son (dificultat per adormir-se o per a continuar dormint, o son inquiet i insatisfactori).
TRACTAMENT


El tractament dels trastorns d’ansietat pot ser psicològic, farmacològic, o combinat depenent del cas. Però en tots els casos ha de ser realitzat per personal acreditat en salut mental (psicòlegs clínics i psiquiatres). La teràpia cognitiu-conductual és un dels tractaments psicològics que compte amb més suport empíric pel que fa a la seva eficàcia.
ENVIAR UN MISSATGE

  Centro Médico Teknon
  Consultorios Vilana

  C/ Vilana, 12
  Consultorio 154 08022 Barcelona

  Telèfon

  +34 933 933 154

  Isep Cínic

  C/ Berlín 9
  08014 Barcelona

  Telèfon

  +34 934 308 899